• Lezing 14 februari van Mart de Kruif

     

    Op woensdag 14 februari a.s. organiseren wij weer een lezing. Deze keer zal voormalig Commandant der Landstrijdkrachten Mart de Kruif spreker zijn.

    Sinds 24 februari 2022 is Europa wreed ontwaakt uit een zelf ontworpen droom van gegarandeerde vrede en onwrikbare veiligheid. Terwijl de donkere wolken onmiskenbaar dichterbij kwamen sloot Europa de ogen, hardnekkig de droom in leven houdend. Die tijd is voorbij. De oorlog in Oekraïne en de oorlog in Gaza laten ons zien dat oorlog nog steeds realiteit is en vrede en vrijheid werkwoorden. En dit in een politieke context waarbij de discussie vooral gaat over het verdelen van welvaart, niet over het behoud ervan. Mart de Kruif gaat in over de context waarin we leven, waarom we collectief iedere dreiging verwaarloosd hebben, wat dat betekent voor onze toekomst en welk leiderschap er nodig is om ook de generaties na ons een leven in vrede en vrijheid te geven

    Datum: woensdag 14 februari 2024

    Tijdstip: 20 uur

    Locatie: Offerhauszaal, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

    Aanmelding via g.w.m.stoeten@rug.nl

     

    Afbeelding

  • Bezoek leerlingen Aletta Jacobs College in Hoogezand

    Op maandag 29 januari j.l. heeft een groep van 13 leerlingen met hun twee docenten van het dr. Aletta Jacobs College

    het Groninger Instituut voor Midden- en Oost-Europese Studies (GIMOES) bezocht. Voor hun bezoek hadden zij een rondleiding door de Universiteitsbibliotheek (UB) en een korte presentatie bij de Afdeling Bijzondere Collecties in de UB.

    Bij GIMOES volgden de leerlingen een boeiende presentatie over de viering van Kerst en Oud&Nieuw en Maslenitsa (Russisch Karnaval) in Rusland en kort over de oorlog in Oekraïne. Onder het genot van Russische frisdranken, chocola en koekjes luisterden zij naar Russische popmuziek uit de jaren '90 tot nu. Het bezoek werd afgesloten met een interessante quiz over allerlei onderwerpen over Rusland.

    Op het dr. Aletta Jacobs College wordt al meer dan zes jaar Russische les gegeven. Al meer dan vier jaar bezoeken jaarlijks leerlingen van het dr. Aletta Jacobs College in Hoogezand het GIMOES en is dr. Aletta Jacobs College officieel partner van ons. Later dit jaar zal weer een groep leerlingen een bezoek brengen.

    Zie ook: https://www.aletta.nl/hv-onderbouw/een-uniek-bezoek-aan-de-rijksunivers…

    Afbeelding

  • Lezing 22 november: Terrorist of vrijheidsstrijder: Hoe Nederland in 1938 Oekraïne ontdekte

    Onze volgende lezing vindt plaats op 22 november a.s. Spreker is Nicolaas Kraft van Ermel.

    Terrorist of vrijheidsstrijder: Hoe Nederland in 1938 Oekraïne ontdekte

    Op 23 mei 1938 werd de rust in Rotterdam verstoord door een luide knal op de Coolsingel. Toegesnelde omstanders en politie vonden al snel het verminkte lichaam van een man van middelbare leeftijd. Het was al snel duidelijk dat er hier met explosieven een aanslag was gepleegd. Politie, pers en publiek tastten echter nog in het duister over de identiteit van slachtoffer en dader(s).
    Pas een dag later werd duidelijk, dat het slachtoffer Jevhen Konovalets heette en de leider was van de Organisatie van Oekraïense Nationalisten (OoEN) - de belangrijkste Oekraïense nationalistische beweging van z'n tijd met een op fascistische leest geschroeide ideologie. Politie, pers en publiek maakten langzaam kennis met OoEn en Oekraïne. Over de dader bleef men echter in het duister tasten: was er hier sprake van een liquidatie door de geheime politie van de Sovjet-Unie of betrof het een afrekening in eigen huis?

    Tegelijkertijd met de aanslag vonden belangrijke geopolitieke ontwikkelingen plaats: de Anschluss van Oostenrijk met Nazi-Duitsland had pas plaatsgevonden, terwijl Duitsland, Hongarije en Polen als aasgieren boven de Tsjechoslowaakse staat vlogen. De opmaat naar WO II was reeds begonnen... Bovendien werd de Nederlandse samenleving sterk gespleten langs ideologische scheidslijnen, waarin (anti-)fascisme en (anti-)communisme lijnrecht tegenover elkaar stonden. Tegen deze achtergrond ontaardde er in Nederland een politiek en maatschappelijk debat over de aard van 's lands justitieapparaat, grensbeveiliging én Oekraïne dat hoog opliep. Dit alles aangewakkerd door een aanslag op een buitenlandse politicus, die voorheen haast onbekend was in Nederland.

    Stellingname in het debat uit 1938 vertoont grote overeenkomsten met discussies die na 2014 n.a.v. geopolitieke ontwikkelingen rondom Oekraïne uitbraken en alleen maar verscherpten door het Nederlandse referendum over het EU-associatieverdrag (2016) en Ruslands volledige militaire invasie in 2022. Daarom is het uitermate interessant terug te blikken om diepere betekenissen te vinden in de Nederlandse beeldvorming over Oekraïne.

    Datum: woensdag (!) 22 november a.s.
    Tijd: 20.00-22.00 uur
    Locatie: Academiegebouw, Senaatszaal (Broerstraat 5, Groningen)
    Aanmelding: Wij willen u vriendelijk verzoeken, u aan te melden via e-mail: g.w.m.stoeten@rug.nl

  • Lezing 12 oktober 'Rusland en Oekraïne, Sovjet-Unie 2.0?'

    Graag wil ik u attenderen op onze volgende lezing op donderdag 12 oktober a.s. Spreker is Hans van Koningsbrugge, hoogleraar Russische geschiedenis en politiek en tevens directeur van het Groninger Instituut voor Midden- en Oost-Europese Studies (GIMOES).

    De Russisch-Oekraïense Oorlog heeft een enorme mondiale impact. Het gaat daarbij in de media niet alleen over militaire of economische aspecten, maar ook over veranderende internationale machtsverhoudingen. Maar hoe zit het met de aanloop naar en het verloop van dit conflict? Wat waren de beweegredenen van Rusland? En hoe heeft Oekraïne zich in het verleden gepositioneerd? Hans van Koningsbrugge zal een lezing geven over precies deze vragen.

    Datum/Tijd: donderdag 12 oktober a.s. om 20 uur
    Locatie: Senaatszaal, Academiegebouw, Broerstraat 5 te Groningen
    Graag ontvangen wij uw aanmelding op g.w.m.stoeten@rug.nl

     

  • Bezoek leerlingen Aletta Jacobs College in Hoogezand

    Op donderdag 9 maart j.l. heeft een groep van 11 leerlingen met hun twee docenten van het dr. Aletta Jacobs College het Centre for Russian Studies bezocht. Voor hun bezoek hebben zij het Academiegebouw van de Universiteit bezocht. De leerlingen volgden een boeiende presentatie over de viering van Maslenitsa en Pasen in Rusland. Onder het genot van Russische frisdranken, chocola en koekjes luisterden zij naar Russische popmuziek uit de jaren '90 tot nu. Het bezoek werd afgesloten met een interessante quiz over allerlei onderwerpen over Rusland.

    Op het dr. Aletta Jacobs College wordt al zes jaar Russische les gegeven. Sinds enkele jaren bezoeken jaarlijks leerlingen van het dr. Aletta Jacobs College in Hoogezand het Centre for Russian Studies en is dr. Aletta Jacobs College officieel partner van het Centre for Russian Studies. Later dit jaar zal weer een groep leerlingen een bezoek brengen aan het Centre for Russian Studies.

  • Cursus Russisch voor Beginners

    TAALCURSUS -  BASIS CONVERSATIE RUSSISCH I

    (geen voorkennis vereist)

    Binnenkort gaat een nieuwe cursus Russisch voor Beginners van start.

    Deze cursus is voornamelijk gericht op mondelinge communicatie in praktische alledaagse situaties - grammatica, woorden, leren spreken aan de hand van voorbeelddialogen, eventueel ondersteund met filmpjes. Daarnaast ook praktische informatie over het dagelijks leven in Rusland.

     

     

     

    ХОРОШИЙ РУССКИЙ ЯЗЫК ПОМОГАЕТ!

    ( Goed Russisch helpt! )

    Data: 6 maart t/m 15 mei 2023 (geen les: 10 april i.v.m. tweede paasdag)
    De cursus vindt plaats op maandag van 15.00 tot 17.00 uur.

    Locatie: Centre for Russian Studies, 2e verdieping Universiteitsbibliotheek, Broerstraat 4, 9712 CP  Groningen.

    Docent: Marcel Stoeten

    Prijs: € 190,- inclusief het lesmateriaal.

    STUDENTENACTIE: 10% korting op de prijs
    Max. deelnemers – 10
    De cursus zal doorgaan bij voldoende aanmeldingen.

    Voor meer informatie en aanmelding (mogelijk t/m 3 maart a.s.) voor deze cursus kunt u contact opnemen met Marcel Stoeten:
    tel. 050-3637823, e-mail: g.w.m.stoeten@rug.nl

  • Lezing 7 februari: Toekomst van het Grensland

  • Lezing 13 december: Europa na de Val van de Muur

    Het einde van de Koude Oorlog gaf hoop en verwachting: na het wegvallen van het IJzeren Gordijn en het uiteenvallen van de Sovjet-Unie ging Europa op weg naar een gezamenlijke toekomst van vreedzame samenwerking.

    Maar hoe staan we er nu voor? Een flink aantal landen in Midden- en Oost-Europa koos inderdaad voor een toekomst in de EU, maar er zitten ook nog steeds landen in de EU-wachtkamer. Andere landen kozen een ‘eigenstandige’ toekomst en sommigen probeerden zelfs met geweld hun oude glorie te herstellen. Europa is door een turbulente periode gegaan de afgelopen decennia, met veel samenwerking, maar ook met conflicten, spanningen en (burger)oorlogen.

    Hoe heeft dit alles kunnen gebeuren? Was de politieke wil tot samenwerking niet sterk genoeg? Waren er wellicht externe krachten die de Europese eenwording hebben belemmerd? Of was de historische en culturele diversiteit in ons continent groter dan we dachten? Deze en andere vragen zullen aan de orde komen in deze lezing.

    De lezing wordt gegeven door Ron Keller, voormalig topambtenaar bij de Ministeries van Financiën en Buitenlandse Zaken. Hij was van 1991 tot 1994 de eerste Nederlandse bewindvoerder bij de ‘European Bank for Reconstruction and Development’ te Londen, opgericht om de landen in Midden- en Oost-Europa financieel te ondersteunen in hun transitie naar een markteconomie. Ron Keller was tevens Nederlands Ambassadeur in Oekraïne, Russische Federatie en China (2005-2013).    

    Datum: dinsdag (!) 13 december a.s.
    Tijd: 20.00-21.30 uur
    Aanmelding: Wij willen u vriendelijk verzoeken, u aan te melden via e-mail: g.w.m.stoeten@rug.nl
    Locatie: Academiegebouw, Senaatszaal (Broerstraat 5)

  • Zomercursus Russisch voor Beginners

    Binnenkort organiseren wij een cursus Russisch voor Beginners. Deze cursus is voornamelijk gericht op mondelinge communicatie in praktische alledaagse situaties - grammatica, woorden, leren spreken aan de hand van voorbeelddialogen, eventueel ondersteund met filmpjes. Daarnaast ook praktische informatie over het dagelijks leven in Rusland

    .

    De totale prijs voor 5 weken (van 2 x 2 uur per week) bedraagt € 190,- inclusief het lesmateriaal.
    Max. deelnemers: 5

    Startdatum en tijd:  donderdag 7 juli t/m donderdag 11 augustus 2022. De cursus vindt plaats op maandag en donderdag van 10.00 tot 12.00 uur OF van 14.00 tot 16.00 uur (data en tijden zijn in overleg aan te passen).
    Docent:                     Marcel Stoeten
    Locatie:                    Centre for Russian Studies, 2e verdieping Universiteitsbibliotheek, Broerstraat 4, 9712 CP Groningen
    Prijs:                         € 190,- (incl. lesmateriaal)

    Inlichtingen en/of opgeven bij:

    Voor meer informatie en aanmelding (mogelijk t/m 4 juli 2022) voor deze cursus kunt u contact opnemen met docent Marcel Stoeten: tel. 050-3637823, e-mail: g.w.m.stoeten@rug.nl. Geef bij het aanmelden uw voorkeur voor een ochtend- of een middagcursus aan.

     

  • Oorlog in Oekraïne: vraaggesprek over de stand van zaken

    In de eerste dagen van de oorlog was er in februari een vraaggesprek voor een volle publiekstribune in het Forum met Hans van Koningsbrugge en Nicolaas Kraft van Ermel over de Russische inval in Oekraïne. Tijd om met elkaar de stand van zaken te bespreken. Hoe staan Oekraïne en Rusland er nu voor? Is er zicht op een wapenstilstand?

    Met de slag om de Donbas is een nieuwe fase aangebroken in de oorlog in Oekraïne. Na de bloedige belegeringen van en aanvallen op andere delen van het land, is Poetin gedwongen om zijn tactiek te veranderen. Na twee maanden oorlog in Europa zijn er miljoenen vluchtelingen, is Rusland getergd en geïsoleerd geraakt, is Oekraïne zwaar gehavend, maakt de NAVO zich op voor uitbreiding en merken we steeds meer de economische gevolgen van dit conflict.

    Sluit a.s. vrijdag 13 mei gratis aan op de publiekstribune in het Forum voor het vraaggesprek met Ruslanddeskundige Hans van Koningsbrugge en Oekraïnekenner Nicolaas Kraft van Ermel. Om de economische gevolgen te bespreken, haakt hoogleraar Internationale Economie Steven Brakman ook aan. Uiteraard is weer volop ruimte voor al je vragen!

    Oekraïne afbeeldingen, beelden en stockfoto's - iStock
     
    Datum: vrijdag 13 mei a.s.
    Tijd: 14.00-15.00 uur
    Prijs: gratis

  • Lezing 'Poetins oorlog: historische achtergronden op 24 maart a.s.

    Anno 2022 wordt Europa opgeschrikt door de éérste grote oorlog tussen staten sinds WO II. Naast alle schokkende feiten die zich in Oekraïne ontvouwen is er één aspect van het conflict dat in het oog springt: zowel Rusland als Oekraïne begrijpen de geschiedenis op een andere manier. De speech van Poetin voorafgaand aan de Russische invasie in februari bevatte in feite een geschiedenisles van één uur lang door de Russische president. Poetin claimde dat Oekraïne een intrinsiek en ondeelbaar onderdeel was van de Russische natie. Het bestaan van een onafhankelijk Oekraïne zou feitelijk een anti-Russische uitvinding door het Westen, de Bolsjewieken zijn.

    Bovendien zou het land sinds 2014 door een regering van (neo)-Nazi's worden geleid. De Oekraïense kijk op de zaak is een hele andere: al 300 jaar zou Oekraïne voortdurend het slachtoffer zijn geweest van Russisch expansionisme en agressie en totalitaire overheersing door het Communisme. In deze lezing door spreker en Oekraïne-specialist Nicolaas Kraft van Ermel ligt de nadruk op hoe deze tegengestelde geschiedverhalen de ideologische basis hebben gelegd voor het huidige conflict. Daarbij zullen de nodige feiten van ficties worden gescheiden. Nadien is er voldoende mogelijkheid voor vragen en discussie over zowel de geschiedenis als het heden.

    Oekraïne afbeeldingen, beelden en stockfoto's - iStock
     
    Datum: donderdag 24 maart a.s.
    Tijd: 20.00-21.30 uur
    Aanmelding: Wij willen u vriendelijk verzoeken, u aan te melden via e-mail: g.w.m.stoeten@rug.nl
    Locatie: Harmoniecomplex (Oude Kijk in 't Jatstraat 26): ingang vanaf Oude Kijk in 't Jatstraat, voorbij het beeld van Aletta Jacobs, ingang links onder de bogen op het Harmonieplein, zaal 0026 (gebouwdeel 1314)

  • VERKLARING t.a.v. de ontwikkelingen in Oekraïne

    Het Centre for Russian Studies en alle daaraan verbonden medewerkers zijn geschokt door de recente ontwikkelingen. Wij veroordelen de agressie van de Russische regering tegen Oekraïne. De schending van de soevereiniteit van Oekraïne zal gevolgen moeten krijgen. De gebeurtenissen verontrusten ons zeer. De zich ontwikkelende situatie wordt door onze medewerkers dan ook nauwlettend gevolgd.

    Het Centre for Russian Studies richt zich als documentatiecentrum op het ondersteunen van onderzoek en onderwijs binnen de Rijksuniversiteit Groningen. Ook onderneemt het centrum publieksactiviteiten gericht op het bestuderen en beter begrijpen van de cultuur van Rusland en omringende landen. Onze medewerkers zijn uiteraard bereid om hun analyses over de ontwikkelingen te delen.

    Als onderdeel van de Groningse academische gemeenschap en bredere samenleving begrijpen wij ook dat de ontwikkelingen verontrustend zijn voor Oekraïense en Russische studenten, wetenschappelijke staf en Groningers. Het Centre for Russian Studies wil nadrukkelijk een forum zijn waarin deze ontwikkelingen alle daarmee verbonden gevoeligheden bespreekbaar worden gemaakt. Een beter begrip van de Oekraïense en Russische geschiedenis, taal en cultuur kunnen daarbij behulpzaam zijn. Daarop zullen onze activiteiten zich in de komende tijd dan ook richten.

    Namens de voltallige staf,

    prof. dr. Hans van Koningsbrugge,
    Directeur Centre for Russian Studies,
    Rijksuniversiteit Groningen