De vergeten "Koreaoorlog"

De Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-Un dreigt regelmatig met wapengekletter, raketten en kernwapens. Ook levert hij wapens aan Rusland voor de oorlog in Oekraïne. Linksom of rechtsom: een nieuwe oorlog op het Koreaanse schiereiland is niet onmogelijk. De Korea-oorlog (1950-1953) eindigde formeel nooit. Ondanks dit alles is hij in Nederland onderbelicht. Raar, zeker als je bedenkt dat Nederland destijds meevocht.

Het Koreaanse schiereiland kent een ingewikkelde geschiedenis: Lange tijd was het op los-vaste wijze verbonden aan China. Vanaf 1895 kwam het in de greep van een nieuwe regionale grootmacht: Japan. Na de Tweede Wereldoorlog werd het schiereiland verdeeld: De Sovjet-Unie kreeg het bestuur over het Noorden, de Verenigde Staten over het Zuiden. Dit was bedoeld als tijdelijke maatregel, maar door de oplopende spanningen in de Koude Oorlog slaagden de beide grootmachten er niet in, één bestuur te vormen. Er kwam een communistisch Noorden en een “Kapitalistisch” Zuiden. In 1950 viel Noord-Korea met een overmacht Zuid-Korea binnen. Een grotendeels Amerikaanse troepenmacht van de Verenigde Naties schoot het zuiden te hulp. 

Deze oorlog werd het bloedigste conflict uit de Koude Oorlog, met een hogere proportie burgerdoden dan de Tweede Wereldoorlog. Na veel vechten, drie miljoen doden, werd in 1953 een impasse bereikt. Daar zit Korea eigenlijk nog altijd in vast.

Programma

Deze cursus gaat in op de Korea Oorlog als een van de belangrijkste fasen van de Koude Oorlog. De context op zowel korte als lange termijn zal worden toegelicht en het verloop van de oorlog zal worden besproken. Afwisselend wordt ingegaan op lokale en globale perspectieven.

  1. Korea: van gesloten koninkrijk naar regionale speelbal
  2. Tussen Rusland en Japan
  3. Korea als Japanse kolonie
  4. De (aanloop naar) de Tweede Wereldoorlog
  5. Het einde van WO II: de Koude oorlog en geopolitieke context
  6. De splitsing van Korea
  7. De Korea-oorlog: het begin
  8. De escalatie: de vorming van een regionaal conflict
  9. Van impasse naar het einde van de oorlog
  10. De Korea-oorlog in zijn bredere context

Afbeelding: Een Nederlandse VN-militair tijdens de oorlog in Korea (1952) (Wikimedia)

Meer informatie

Cursuscode LW2024N-Korea
Vakgebied Geschiedenis
Docent dr. Nicolaas A. Kraft van Ermel
Locatie Leeuwarden & Online; Cursusbijeenkomsten worden opgenomen en zijn tot één maand na de laatste cursusbijeenkomst terug te kijken.
Dag Dinsdag
Uiterste inschrijfdatum 10 september 2024
Tijd 11:00-13:00
Cursusdata 24 september t/m 3 december, 29 oktober vervalt
Prijs € 260, Wilt u deze cursus volgen in het kader van de PE-puntenregeling voor tolken en vertalers Wbtv? Wij zijn door Bureau Wbtv aangewezen als erkende opleider voor de permanente educatie voor tolken en vertalers. Wij moeten voor u dan een extra inspanning leveren. U betaalt daarom een toeslag van € 45 (incl. btw). U krijgt hiervoor 18 PE-punten.
Aantal colleges 10
Werkvorm Hoorcolleges

Inschrijving

Inschrijving is mogelijk via het formulier op onze website.